Noord-Hollands Dagblad

Klink heet de band en ’They don’t know yet’ het debuutalbum, vijf nummers op vinyl. Voor de videoclips reisde de groep naar Roemenië. En kwam terug met een soort ’road movie’ die inmiddels online staat.

Het verhaal van Klink begint bij Limmenaar Tjeerd Blom en het handjevol liedjes dat hij schreef met een vriend, de Amsterdamse gitarist Merlijn Verboom. Tjeerd wilde iets met die songs en in Limmen, wist hij, zit een vrij gerenommeerde studio, Het Gemengd Bedrijf. Hij belde aan en Harm Timmermans, geluidstechnicus in dienst bij de studio, deed open. Het klikte en draaide erop uit dat ze een week lang in de studio vertoefden: Tjeerd, Harm en Merlijn, maar ook drummer Frank Duindam en bassist Ivar Vermeulen (bekend van Kraak & Smaak). Overnachten deden ze in het gastenverblijf achter de studio.


„We wilden samen een mooie herinnering maken”, zegt Tjeerd. „Het werd een bourgondische week, met lekker eten en drinken. Elke dag namen we een nummer op.” Dat ging vrij spontaan. Slechts twee keer repeteerden ze. Daarna meteen de studio in. Harm, die achter de knoppen zat maar inmiddels de bassist is: „Door de kwaliteit van de muzikanten kon het op die manier. Bovendien moet je het moment vangen, de toevalligheid die gebeuren. Dat is de magie die je op de plaat wil hebben.”

’Alternatief’

De muziek? Ze noemen het indiepop, ’alternatief’ zo je wil. Tjeerd zegt: „Het is automuziek. Het verlangen naar een plek, een landschap dat aan je voorbij trekt: dat gevoel bepaalt het ritme. In Portugal reed ik eens door de nacht. Kwam van een bruiloft van een vriend en moest weer naar huis. Op de radio hoorde ik een nummer van de band War On Drugs – dat was het gevoel wat ik zocht.

”Het album vroeg ook om videoclips met ’reisgevoel’. In februari trokken Tjeerd, Harm en Merlijn in een oud busje door Roemenië. De geelgekleurde steppen, de blauwe lucht, vervallen dorpjes en steden waren voor hen een mooi decor. Harm: „Je hebt een bandje, een camera en je gaat Roemenië in: wat gebeurt er? Dat was het idee.”
Het leverde ze niet alleen clips op bij de liedjes, maar ook een amusante ’roadmovie’. Er was zo veel materiaal dat ze er vier korte documentaires van maakten. De laatste is deze week online gezet.

Inmiddels componeren Tjeerd en Harm verder. Teksten schrijven is noodzaak voor Tjeerd. „Ik herinner me nog het eerste moment, ik weet niet meer hoe oud ik was, dat ik een gedichtje móest opschrijven. Het moest eruit. Ik schreef eerder dan dat ik zong.”

En dat reizen? „Eigenlijk ben ik juist erg honkvast. Ik kan erg goed reizen in mijn hoofd. Reizen is oké als je maar weer thuis kunt komen. En dat is voor mij toch Limmen,
waar de kermis altijd weer een reunie is. Dat is ook het doel van een reis, dat je thuiskomt en iets kan vertellen.”

tekst:
Mark Minnema

< Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte

Facebook